تغذیه قناری در مراحل مختلف از جوجگی تا بلوغ

تغذیه صحیح از اصولی ترین و پر اهمیت ترین مسئله در نگهداری پرندگان قفسی می باشد

 

طبق دسته بندی های زیست شناسی ، قناری وحشی که از اجداد قناری اهلی شده فعلی است ، به دسته گنجشک ها و خانواده فنچ ها از راسته سبک بالان تعلق دارد و گروه قناری ها خود جزء کوچکی از این خانواده بزرگ هستند .


قناری پرنده ایست دانه خوار ، اما جیره غذایی او را تنها دانه ها تشکیل نمی دهند و سبزیجات تازه و میوه های رسیده نیز مورد علاقه او می باشد .


پرندگان آزاد در قلمرو خود قادر به تأمین نیازهای بدنی می باشند . از جوانه درختان گرفته تا میوه های وحشی و دانه گیاهان ، کرم ها و بسیاری از غذاهای دیگر .


اما پرندگان در قفس اینگونه نیستند و نیازهای آنها را صاحبان آنان باید برآورده نمایند .


در تغذیه پرندگان قفسی رعایت چند نکته اهمیت دارد :

- غذای آنها باید تازه ، طبیعی ، متنوع و تمیز باشد و از نظر طبیعت سردی و گرمی و تأمین املاح معدنی و ویتامین ها مورد توجه قرار گیرند .


در این قسمت به خواص بعضی از دانه های اشاره می کنیم :


1- تخم کتان ؛ که به دانه قناری مشهور است ، طبیعتی گرم دارد و حاوی انواع ویتامین و ترکیبات کربوهیدرات و املاح معدنی می باشد .


2- تخم ارزن ؛ طبیعتی سرد و خشک دارد و دانه ایست قلیایی و سرشار از پروتئین و منبعی غنی از ویتامین A و فسفر و املاح معدنی گوناگون . معمولاً آن را با مخلوط تخم کتان به قناریها میدهند . به این ترتیب که دو قسمت تخم کتان را با یک قسمت تخم ارزن مخلوط کرده و در اختیار قناریها می گذارند .


3- تخم کاهو ؛ که طبیعتی سر دارد و دارای املاح معدنی غنی ، تأمین کننده آهن ، اشتها آور ، ضد یبوست و بر طرف کننده برونشیت است .


4- تخم خرفه ؛ طبیعتی سرد دارد و دارای املاح معدنی بوده و خاصیت تمییز کنندگی دستگاه گوارش و ضد انگل روده را دارد .


5- تخم کلم قمری ؛ طبیعتی سرد دارد و دارای املاح معدنی مفید بوده و یک پاک کننده مؤثر است .


6- تخم اسفرزه ؛ دارای طبیعتی سرد بوده و حاوی املاح معدنی و ویتامین های مختلف می باشد.


7- تخم شلغم ؛ طبیعتی گرم داشته و سرشار از ویتامین C و املاح معدنی و ضد چاقی بوده و برطرف کننده سرما خوردگی و آسم می باشد .


8- تخم چغندر ؛ این دانه طبیعتی معتدل داشته و سرشار از ویتامین ها و املاح معدنی بوده و خاصیت پاک کنندگی دارد .


9- تخم منداب ؛ طبیعتی گرم دارد و سرشار از املاح معدنی بوده و مانع از پیچیدن تخم در شکم قناری میگردد .


10- تخم گشنیز ؛ طبیعتی گرم داشته و اشتها آور و ضد انگل است .


11- تخم شاهدانه ؛ طبیعتی گرم دارد ، پرچرب و محرک است و بهتر است در جیره غذایی قناری کمتر وارد شود .


تمامی این دانه ها برای قناریها قابل استفاده می باشنداما اگر توازنی بین مخلوط آنها وجود نداشته باشد می تواند موجب بیماری پرنده گردد . دقت در تنظیم یک رژیم غذایی متعادل و استفاده از دانه های مخلوط و رعایت اعتدال در خوراندن آن ، موجب می شود تا ضمن استفاده پرنده از خواص مفید دانه ها ، به عوارض ناشی از مصرف زیاد آن ها نیز مبتلا نگردد . بهتر است برای این منظور از ظروف انگشتی مخصوصی که در فروشگاه ها نیز وجود دارد استفاده کرده و در هر نوبت یک قاشق چایخوری از دانه مورد نظر به قناری داده شود .

مصرف سبزیجات و میوه های تازه نیز در جیره غذایی قناری باید وجود داشته باشد ، اما طبق یک برنامه ریزی منظم باید باشد

اصلی ترین دانه مصرفی که می بایست همیشه در اختیار قناری قرار گیرد تخم کتان است . تخم کتان دانه ای مقوی و پرانرژی است ولی  این دانه بتنهایی نمی تواند تمامی نیاز های یک موجود زنده را برآورده سازد بنابراین برای بر طرف شدن این نیازها می بایست  دانه ها  و سبزیجات و مکملهای ویتامینی و پروتینی گوناگونی را تهیه و در اختیار پرنده قرار دهید . دانه هایی نظیر ارزن - شلغم -  کلم -  کاهو  خرفه - ترب و شاهدانه . سبزیجات و میوه هایی نظیر برگ کاهو- ترب - اسفناج - کرفس - گشنیز - کلم - کدو - سیب - هویج - هلو و لیمو شیرین از منابع مهم کربوهیدراتها , چربیها ,  پروتینها و ویتامینها به حساب می آیند . 
بخش دیگری از غذای قناری که بصورت دستی تهیه می شود دان نرم نامیده می شود . ممکن است ارزش غذایی دانه ها به مرور زمان و برحسب شرایط نگهداری تغییر کرده و کاهش یابد بنابر این چهارمین بخش مواد غذایی افزودنی هایی مانند مکملهای پروتینی و ویتامین ها می باشند که برای جلوگیری از کمبود احتمالی آنها در خوراک پرنده مورد استفاده قرار می گیرند .

 

استفاده از کف دریا وسنگریزه در برنامه غذایی پرنده بسیار ضروری می باشد و کمتر مورد توجه قرار میگیرد سنگریزه یا صدف خرد شده شامل مواد معدنی و عناصر مورد نیاز قناری می باشد که در سنگدان قناری ذخیره شده و به عنوان یک عامل کمکی در هضم غذا به خصوص دانه ها به کار گرفته می شود . کف دریا پوسته حاوی کلسیم می باشد و باعث استحکام ئوک و همچنین پوسته تخم ها در هنگام تولید مثل می گردد.ضمنا پرنده هنگام استفاده از کف دریا  نوک خود را به می کشد که مانع رشد بیش از حد آن می شود.

 تغذیه موقع جفت گیری

به قناری ماده حدود یک ماه قبل از جفت اندازی لازم است غذای تقریبا سبک داده شود تا کم کم با رژیم غذایی زمان جفت اندازی سازگاری پیدا کند. می توانید هفته ای دو تا سه بار غذای نرم را در اختیار ماده قناری قرار دهید. مقدار مصرف کف دریا در زمان جفت گیری افزایش مییابد.
خوراک نرم 
مقداری تخم مرغ که باید حتما 25 دقیقه بخوبی در آب جوشانده شود و مقداری آرد سوخاری و مقداری هویج رنده شده که قبلا باید آن را خشک نمود . 
تخم مرغ رنده شده را با آرد سوخاری مخلوط نمایید هویج را نیز رنده کنید .حداقل روزی 2 بار این خوراک پرورشی را در اختیار جفت قرار دهید تا با آن جوجه ها را تغذیه کنند. جوجه ها تا سن حدود 50 روزگی به این غذا نیازمند هستند .
بعد از جدا کردن جوجه ها از والدین علاوه بر خوراک پرورشی می توانید از جوانه تازه دانه ها نیز استفاده نمائید. چون جوجه ها هنوز قدرت کافی و لازم برای شکستن دانه ها را ندارند باید دان مخلوط را به مدت 24ساعت در آب خیسانده وسپس آب آن را عوض نمائید این کار را 2 تا 3 بار انجام دهید بعد به مدت 24 ساعت در دستمال مرطوب و در جای خنک قرار دهید حالا دانه ها برای جوجه ها آماده می باشند و می توانید آن را استفاده کنید. نکته مهم اینکه مقداری در اختیار جوجه قرار دهید که روزانه مصرف گردد و از ماندن و فاسد شدن آن جلوگیری کنید .دستورتهیه دانه های جوانه زده در بخش دیگری بصورت کامل ارایه شده است ، می توانید استفاده فرمایید .

 

تغذیه را میتوان به چند دسته تقسیم بندی کرد:

 

۱)تغذیه دوران جوجگی(قبل از شصت روزگی)

 

۲)تغذیه دوران بلوغ (غیر از زمان پرریزی)

 

۳)تغذیه دوران پرریزی (تولک)

 

۴)تغذیه دوران بیماری

 

۵)تغذیه قناریهای سرخ و پرتقالی (تغذیه رنگی)

 

 

 

۱)تغذیه دوران جوجگی(قبل از شصت روزگی)

 

در این دوران علاوه بر دان معمولی که همان کتان و ارزن است هفته ای دو بار هفت تخم نیز در اختیار والدین و جوجه ها قرار دهید(البته جوجه ها تا حدود یک ماهگی توسط والدین تغذیه میشوند و تا دو ماهگی به خوردن دان سخت عادت میکنند)

 

از داروهای تقویتی مخصوص این دوره  که در قسمت داروها معرفی شده اند استفاده شود

 

از هفته دوم از میوه جات و سبزیجات استفاده شود

 

از ابتدای صبح  روز اول از دان نرم استفاده شود و تا دو ماهگی هر روز در اختیار جوجه ها قرار گیرد

 

از یک ماهگی به بعد از جوانه ها استفاده شود

 

روش ساخت و استفاده دان نرم  :

 

متناسب با تعدادقناریها باید ساخته شود به طوری که تا قبل از سه روز مصرف شود ودر این مدت باید در یخچال نگهداری شود و مقداری در اختیار جوجه ها قرار بگیرد که تاحدود چهار الی پنج ساعت مصرف شود و در طول روز سه مرتبه تعویض شود تا فاسد نگردد.

 

ابتدا تخم مرغ را پس از پاک نمودن آلودگیها به مدت نیم  ساعت در آب می جوشانیم سپس پوسته آن را جدا نموده و می گذاریم  به طور کامل خشک شود بعد آنرا آسیاب می کنیم تا پودر شود تخم مرغ را رنده میکنیم به طوریکه به حالت خلال درآید، به اندازه حجم تخم مرغ هویج رنده میکنیم (قبل از رنده کردن هویج آنرا شسته و به طور کامل خشک میکنیم) اکنون هویج و تخم مرغ را مخلوط کرده  و در یخچال قرار میدهیم.در هفته اول مقداری  آرد سوخاری  + پودر پوسته تخم مرغ قبل از گذاشتن در قفس روی  مخلوط تخم مرغ و هویج توسط نمکدان یا چیزی شبیه آن میپاشیم به طوری که با مخلوط به دست آمده دانه دانه باشد و به هم نچسبد . از هفته دوم به حدو د 50 گرم آرد سوخاری ،2 عدد بادام خام و 2 عدد پسته خام پودر شده + حدود 5 گرم آرد برنج + 5 گرم  شکر + 10 گرم سرلاک و 20 گرم جو پوست کنده آرد شده میتوان اضافه نمود .

 

 

 

۲)تغذیه دوران بلوغ (غیر از زمان پرریزی)

 

دراین دوران معمولاً از یک ترکیب  ثابت شامل سه واحد تخم کتان+نیم واحد ارزن + نیم واحد تخم کلم قمری در فصل گرما و سه واحد تخم کتان+نیم واحد ارزن + نیم واحد تخم شلغم در فصل سرما استفاده نمود .میوه و سبزیجات هفته ای دو بار و دانهای تقویتی (هفت تخم) هفته ای یک بار به مقدار کم به طوری که در همان روز مصرف شود(با اندازه پر یک عدد انگشتی) 

 

۳)تغذیه دوران پرریزی (تولک)



1.خارج نمودن تمامی غذاهای گرم از رژیم غذایی قناری(بجز تخم کتان)
2. هفته ای سه بار و هر بار پنج قطره مولتی ویتامین از طریق آب آشامیدنی به قناری خورانده شود(از قطره مولتی ویتامین انسانی هرگز استفاده نشود چون چرب بوده و باعث بیماریهای روده ای در پرنده میشود)
 3.استفاده از سبزیجاتی چون برگ اسفناج ، برگ کلم ، برگ کاهو (اول شسته و پس از خشک شدن به اندازه یک انگشت به یک قناری بدهید)

 

4.استفاده از تخم کاهو ،تخم خرفه ،تخم اسفرزه و تخم کلم قمری

 

5.استفاده از جوانه ها مانند جوانه گندم و ... برای تهیه جوانه ابتدا بذر را به مدت 24 ساعت در آب می ریزیم سپس از آب خارج نموده روی یک ظرف مسطح مانند بشقاب ریخته و یک پارچه نمدار روی آن قرار میدهیم. تا وقتی که جوانه ها حدود نیم سانتیمتر رشد کردند باید به پارچه نم داده شود اکنون جوانه قابل استفاده است. (تا حدود سه روز میتوان جوانه را در ظرف در بسته و در یخچال نگهداری کرد در ضمن وقتی مخواهید از جوانه ها برای پرنده استفاده کنید نباید جوانه ها خیس باشند)
6.قرار دادن ظرف آب جهت حمام کردن قناریها هفته ای دو بار (از پودر های ضد شپشک که مخصوص استفاده در آب حمام قناری ساخته شده نیز استفاده شود)

 

۴)تغذیه دوران بیماری

 

 در این دوران باید از داروهای متناسب با بیماری استفاده شده و دوره درمان را کامل کرده و دستور مصرف دارو رعایت شود. دمای محیط را باید مد نظر قرار داد.در اکثر بیماریها مخصوصاً در بیماریهای روده ای تا بهبودی کامل قناری ، میوه و سبزیجات و دانهای اضافی را از جیره غذایی قناری حذف کرده و فقط از کتان استفاده شود.

 

۵)تغذیه قناریهای سرخ و پرتقالی (تغذیه رنگی)

 

تغذیه مواد رنگی به قناری از این نظر اهمیت دارد تا پرهای قناری که پس از دوره پر ریزی ، در حال تشکیل و رشد هستند ، رنگ سیر و درخشنده پیدانمایند.
تغذیه مواد رنگی چند روز قبل از شروع دوره تولک باید شروع شده تا خونقناری از مواد رنگی اشباع شده و بتواند آن را به نسوج پرهای جدید در حال رشد برساند. بنابراین بهتر است از اول تیرماه ، هفته ای یکی دو مرتبه غذای رنگی به قناریهایی که لازم است داده شود.
برای تغذیه قناری با مواد رنگی ابتدا غذای تخم مرغی یا همطراز آن را تهیه کرده و به ازای یک قاشق چایخوری غذای تخم مرغی ، دو قاشق چایخوری غذای رنگی اضافه نمایید و آنرا بخوبی مخلوط کنید. در صورتی که از غذای رنگی تجاری مانند(Insensive Red )  استفاده می کنید طبق بروشور آن عمل نمایید.
در دوره تولک ، غذای رنگی باید روزانه به قناری داده شود. در موقع پرریزی قناری ، میزان غذای رنگی اضافه شده به غذای تخم مرغی باید سه قاشق چایخوری باشد. با شدت یافتن پر ریزی قناری میزان غذای رنگی به چهار تا پنج قاشق غذا خوری می رسد. البته این میزان به مدت کمی ادامه می یابد و با گذشت دوره بحران پرریزی قناری ، میزان آن به مرور کم می شود. بهترین طریق استفاده از مواد رنگی رعایت نظم و ترتیب در زیاد و کم کردن میزان آن در تغذیه قناری می باشد. برای با دوام و ثابت کردن رنگ پرهای قناری بعد از دوره تولک ، باید یک حبه کوچک از (( کریستال سولفات دوفر )) که بزرگتر از یک شاهدانه نباشد در هفته ، دو یا سه مرتبه در آب آشامیدنی پرنده حل نموده و برای جلوگیری از ابتلا پرنده به یبوست ، یکروز پس از دادن سولفات دوفر ، 12 قطره گلسیرین به آب آشامیدنی قناری اضافه نمود یا اینکه هفته ای یک بار هویج یا فلفل دلمه قرمز داد(استفاده زیاد فلفل برای قناری مضر است)
 
طرز تهیه غذای رنگی :
برای تهیه غذای رنگی میتوان طبق این دستور عمل نمایید:
یک قاشق چایخوری فلفل قرمز شیرین را با ده قاشق چایخوری بیسکویت (یا آرد سوخاری) ، تخم مرغ آب پز رنده شده  و هویج رنده شده،مخلوط نمایید و قدری عسل یا شکر به آن اضافه کنید. برای تحریک قناری به خوردن این غذا میتوانید چند دانه خشخاش بر روی آن بپاشید.

 

توجه: از این غذا متناسب با تعداد قناریهایتان تهیه کنید به طوری که قبل از سه روز(درصورتی که در یخچال و در ظرف در بسته نگهداری شود) تمام شود و آنقدر از این غذا در قفس بگذارید که قبل از غروب تمام بشود.

 

 

انواع دانه های مورد استفاده برای قناری

 

 

دقت در تنظیم یک رژیم غذایی متعادل و استفاده از دانه های مخلوط و رعایت اعتدال در خوراندن آن ، موجب می شود تا ضمن استفاده پرنده از خواص مفید دانه ها ، به عوارض ناشی از مصرف زیاد آنها نیز مبتلا نگردد. بهتر است برای این منظور از ظروف انگشتی مخصوصی که در فروشگاهها نیز وجود دارد استفاده کرده و در هر نوبت یک قاشق چایخوری از دانه مورد نظر به قناری داده شود.

 

 

۱.دانه ها با طبیعت گرم :

 

 

تخم کتان که به دانه قناری مشهور است طبیعتی گرم دارد و حاوی انواع ویتامین و ترکیبات کربو هیدرات و املاح معدنی می باشد.

 

 

تخم شلغم طبیعتی گرم داشته و سرشار از ویتامین C و املاح معدنی و ضد چاقی بوده و برطرف کننده سرماخوردگی و آسم می باشد.
 تخم منداب طبیعتی گرم دارد و سرشار از املاح معدنی بوده و مانع از پیچیدن تخم در شکم قناری می شود.
تخم گشنیز طبیعتی گرم داشته و اشتها آور و ضد انگل است.
تخم شاهدانه طبیعتی گرم دارد . پرچرب و محرک است و بهتر است در جیره غذایی قناری کمتر وارد شود.
تمامی این دانه ها برای قناریها قابل استفاده می باشند اما اگر توازنی بین مخلوط این دانه ها وجود نداشته باشد میتواند موجب بیماری پرنده گردد.

 

 

۲.دانه ها باطبیعت سرد:

 

 

تخم ارزن طبیعتی سرد و خشک دارد و دانه ایی است قلیایی و سرشار از پروتئین و منبعی غنی از ویتامین A و فسفر و املاح معدنی گوناگون.

 

 

تخم کاهو که طبیعتی سرد دارد و دارای املاح معدنی غنی ، تامین کننده آهن ، اشتها آور ، ضد یبوست و بر طرف کننده برونشیت است.
تخم خرفه طبیعتی سرد دارد و دارای املاح معدنی بوده و خاصیت تمییز کنندگی دستگاه گوارش و ضد انگل روده را دارد.
تخم کلم قمری طبیعتی سرد دارد و دارای املاح معدنی مفید بوده و یک پاک کننده موثر است

 

 

تخم اسفرزه نیز دارای طبیعتی سرد بوده و حاوی املاح معدنی و ویتامین های مختلف می باشد.

 

 

۳. دانه ها باطبیعت معتدل:

 

 

تخم چغندر این دانه معتدل می باشد و سرشار از ویتامینها و املاح معدنی بوده و خاصیت پاک کنندگی دارد.

 

 عوارض ناشی از کمبود ویتامین ها ومواد معدنی بر روی قدرت جوجه درآوری

عمده مواد غذایی که موجب اختلالات جوجه کشی درقناری ها می شوند عبارتند از مواد معدنی و ویتامین ها . بسته به نوع کمبود و انفرادی یا چند موردی بودن این کمبودها ممکن است عوارض متفاوت باشد .
کمبود ویتامین A (رتینول):
موجب کوری - نقرس - تلفات جنینی در روزهای اول و دوم رشد جنین بخاطر نارسایی سیستم گردش خون و کاهش میزان خروج جوجه ها از تخم می شود . معمولا علت کمبود این ویتامین ناشی از عدم استفاده از سبزیجات و مصرف غذای کهنه می باشد .
کمبود ویتامین D (کلسیفرول):
موجب نرمی استخوان و کج شدن استخوان های بلند ( مثل ساق پا ) , کاهش ضخامت پوسته تخم و مرگ جنین در اواخر دوران جوجه کشی شود . معمولا به علت عدم دسترسی پرنده به نور آفتاب بروز می کند .
کمبود ویتامین  E (توکوفرول):
موجب عدم باروری تخمها , ضعف جوجه خارج شده از تخم , مرگ در روزهای اولیه پس از خروج از تخم همراه با خیز زیر پوستی و آتروفی عضلانی می شود . در اثر مصرف دان ها یا مواد چرب اکسید شده بروز می کند . 
کمبود ویتامین  B1 (تیامین):
موجب بدنیا آمدن جوجه های ضعیف و دارای لرزش می شود که ظرف چند روز پس از خروج از تخم تلف می شوند .
کمبود ویتامین B2 (ریبو فلاوین): 
موجب فلجی و جمع شدگی پنجه پا از مرحله دوم رشد جنینی به بعد می شود .
کمبود نیاسین ( اسید نیکوتینیک ) : 
موجب کاهش میزان جوجه درآوری می شود. معمولا به علت استفاده از منابع پروتئینی نامرغوب و کمبود اسید آمینه تریپتو فان بروز میکند .
کمبود ویتامین B6 (پیریدوکسین):
به سبب نقش مهمش در رشد اولیه جنین , موجب افزایش مرگ و میر جنین می شود . جیره های غذذایی حاوی پروتئین زیاد بطور ثانویه موجب کمبود این ویتامین می شود . کمبود همزمان این ویتامین و ماده معدنی منگنز موجب بزرگ شدن مفصل خرگوشی ( مفصل بالای ساق پای پرنده ) شده و منجر به دررفتگی پا به یک طرف گردد .
کمبود اسید فولیک ( فولاسین ) :
موجب مرگ و میر جوجه در دوره اولیه رشد در اثر کم خونی و گاهی مرگ و میر درهنگام خروج جوجه از تخم می شود . معمولا براثر مصرف طولانی مدت آنتی بیوتیک بروز می کند . زیرا آنتی بیوتیک موجب از بین رفتن باکتری های روده ای که مسئول ساختن این ویتامین هستند , می شود .
کمبود ویتامین B12 (کوبالامین):
موجب کم خونی و مرگ در دوران اولیه و گاهی ادم و تحلیل رفتن رشد عضلانی در مرحله دوم رشد جنینی می شود . 
کمبود اسید پنتوتنیک :
موجب بروز پرهای غیرعادی همراه با خونریزی زیر پوست در مرحله سوم رشد جنینی می گردد .
کمبود بیوتین :
موجب مرگ و میر در مرحله اول و سوم رشد جنینی همراه با تغییر شکل منقار به صورت منقار طوطی و کوتاه شدن طول استخوان ها  می شود
کلسیم(ca) و فسفر(p):
/ 0 نظر / 17224 بازدید