همه چیز در باره قناری (Canary Iran)

به اشتراک گذاشتن تجربیاتم برای دوستان

تغذیه قناری در مراحل مختلف از جوجگی تا بلوغ

تغذیه صحیح از اصولی ترین و پر اهمیت ترین مسئله در نگهداری پرندگان قفسی می باشد

 

طبق دسته بندی های زیست شناسی ، قناری وحشی که از اجداد قناری اهلی شده فعلی است ، به دسته گنجشک ها و خانواده فنچ ها از راسته سبک بالان تعلق دارد و گروه قناری ها خود جزء کوچکی از این خانواده بزرگ هستند .


قناری پرنده ایست دانه خوار ، اما جیره غذایی او را تنها دانه ها تشکیل نمی دهند و سبزیجات تازه و میوه های رسیده نیز مورد علاقه او می باشد .


پرندگان آزاد در قلمرو خود قادر به تأمین نیازهای بدنی می باشند . از جوانه درختان گرفته تا میوه های وحشی و دانه گیاهان ، کرم ها و بسیاری از غذاهای دیگر .


اما پرندگان در قفس اینگونه نیستند و نیازهای آنها را صاحبان آنان باید برآورده نمایند .


در تغذیه پرندگان قفسی رعایت چند نکته اهمیت دارد :

- غذای آنها باید تازه ، طبیعی ، متنوع و تمیز باشد و از نظر طبیعت سردی و گرمی و تأمین املاح معدنی و ویتامین ها مورد توجه قرار گیرند .


در این قسمت به خواص بعضی از دانه های اشاره می کنیم :


1- تخم کتان ؛ که به دانه قناری مشهور است ، طبیعتی گرم دارد و حاوی انواع ویتامین و ترکیبات کربوهیدرات و املاح معدنی می باشد .


2- تخم ارزن ؛ طبیعتی سرد و خشک دارد و دانه ایست قلیایی و سرشار از پروتئین و منبعی غنی از ویتامین A و فسفر و املاح معدنی گوناگون . معمولاً آن را با مخلوط تخم کتان به قناریها میدهند . به این ترتیب که دو قسمت تخم کتان را با یک قسمت تخم ارزن مخلوط کرده و در اختیار قناریها می گذارند .


3- تخم کاهو ؛ که طبیعتی سر دارد و دارای املاح معدنی غنی ، تأمین کننده آهن ، اشتها آور ، ضد یبوست و بر طرف کننده برونشیت است .


4- تخم خرفه ؛ طبیعتی سرد دارد و دارای املاح معدنی بوده و خاصیت تمییز کنندگی دستگاه گوارش و ضد انگل روده را دارد .


5- تخم کلم قمری ؛ طبیعتی سرد دارد و دارای املاح معدنی مفید بوده و یک پاک کننده مؤثر است .


6- تخم اسفرزه ؛ دارای طبیعتی سرد بوده و حاوی املاح معدنی و ویتامین های مختلف می باشد.


7- تخم شلغم ؛ طبیعتی گرم داشته و سرشار از ویتامین C و املاح معدنی و ضد چاقی بوده و برطرف کننده سرما خوردگی و آسم می باشد .


8- تخم چغندر ؛ این دانه طبیعتی معتدل داشته و سرشار از ویتامین ها و املاح معدنی بوده و خاصیت پاک کنندگی دارد .


9- تخم منداب ؛ طبیعتی گرم دارد و سرشار از املاح معدنی بوده و مانع از پیچیدن تخم در شکم قناری میگردد .


10- تخم گشنیز ؛ طبیعتی گرم داشته و اشتها آور و ضد انگل است .


11- تخم شاهدانه ؛ طبیعتی گرم دارد ، پرچرب و محرک است و بهتر است در جیره غذایی قناری کمتر وارد شود .


تمامی این دانه ها برای قناریها قابل استفاده می باشنداما اگر توازنی بین مخلوط آنها وجود نداشته باشد می تواند موجب بیماری پرنده گردد . دقت در تنظیم یک رژیم غذایی متعادل و استفاده از دانه های مخلوط و رعایت اعتدال در خوراندن آن ، موجب می شود تا ضمن استفاده پرنده از خواص مفید دانه ها ، به عوارض ناشی از مصرف زیاد آن ها نیز مبتلا نگردد . بهتر است برای این منظور از ظروف انگشتی مخصوصی که در فروشگاه ها نیز وجود دارد استفاده کرده و در هر نوبت یک قاشق چایخوری از دانه مورد نظر به قناری داده شود .

مصرف سبزیجات و میوه های تازه نیز در جیره غذایی قناری باید وجود داشته باشد ، اما طبق یک برنامه ریزی منظم باید باشد

اصلی ترین دانه مصرفی که می بایست همیشه در اختیار قناری قرار گیرد تخم کتان است . تخم کتان دانه ای مقوی و پرانرژی است ولی  این دانه بتنهایی نمی تواند تمامی نیاز های یک موجود زنده را برآورده سازد بنابراین برای بر طرف شدن این نیازها می بایست  دانه ها  و سبزیجات و مکملهای ویتامینی و پروتینی گوناگونی را تهیه و در اختیار پرنده قرار دهید . دانه هایی نظیر ارزن - شلغم -  کلم -  کاهو  خرفه - ترب و شاهدانه . سبزیجات و میوه هایی نظیر برگ کاهو- ترب - اسفناج - کرفس - گشنیز - کلم - کدو - سیب - هویج - هلو و لیمو شیرین از منابع مهم کربوهیدراتها , چربیها ,  پروتینها و ویتامینها به حساب می آیند . 
بخش دیگری از غذای قناری که بصورت دستی تهیه می شود دان نرم نامیده می شود . ممکن است ارزش غذایی دانه ها به مرور زمان و برحسب شرایط نگهداری تغییر کرده و کاهش یابد بنابر این چهارمین بخش مواد غذایی افزودنی هایی مانند مکملهای پروتینی و ویتامین ها می باشند که برای جلوگیری از کمبود احتمالی آنها در خوراک پرنده مورد استفاده قرار می گیرند .

 

استفاده از کف دریا وسنگریزه در برنامه غذایی پرنده بسیار ضروری می باشد و کمتر مورد توجه قرار میگیرد سنگریزه یا صدف خرد شده شامل مواد معدنی و عناصر مورد نیاز قناری می باشد که در سنگدان قناری ذخیره شده و به عنوان یک عامل کمکی در هضم غذا به خصوص دانه ها به کار گرفته می شود . کف دریا پوسته حاوی کلسیم می باشد و باعث استحکام ئوک و همچنین پوسته تخم ها در هنگام تولید مثل می گردد.ضمنا پرنده هنگام استفاده از کف دریا  نوک خود را به می کشد که مانع رشد بیش از حد آن می شود.

 تغذیه موقع جفت گیری

به قناری ماده حدود یک ماه قبل از جفت اندازی لازم است غذای تقریبا سبک داده شود تا کم کم با رژیم غذایی زمان جفت اندازی سازگاری پیدا کند. می توانید هفته ای دو تا سه بار غذای نرم را در اختیار ماده قناری قرار دهید. مقدار مصرف کف دریا در زمان جفت گیری افزایش مییابد.
خوراک نرم 
مقداری تخم مرغ که باید حتما 25 دقیقه بخوبی در آب جوشانده شود و مقداری آرد سوخاری و مقداری هویج رنده شده که قبلا باید آن را خشک نمود . 
تخم مرغ رنده شده را با آرد سوخاری مخلوط نمایید هویج را نیز رنده کنید .حداقل روزی 2 بار این خوراک پرورشی را در اختیار جفت قرار دهید تا با آن جوجه ها را تغذیه کنند. جوجه ها تا سن حدود 50 روزگی به این غذا نیازمند هستند .
بعد از جدا کردن جوجه ها از والدین علاوه بر خوراک پرورشی می توانید از جوانه تازه دانه ها نیز استفاده نمائید. چون جوجه ها هنوز قدرت کافی و لازم برای شکستن دانه ها را ندارند باید دان مخلوط را به مدت 24ساعت در آب خیسانده وسپس آب آن را عوض نمائید این کار را 2 تا 3 بار انجام دهید بعد به مدت 24 ساعت در دستمال مرطوب و در جای خنک قرار دهید حالا دانه ها برای جوجه ها آماده می باشند و می توانید آن را استفاده کنید. نکته مهم اینکه مقداری در اختیار جوجه قرار دهید که روزانه مصرف گردد و از ماندن و فاسد شدن آن جلوگیری کنید .دستورتهیه دانه های جوانه زده در بخش دیگری بصورت کامل ارایه شده است ، می توانید استفاده فرمایید .

 

تغذیه را میتوان به چند دسته تقسیم بندی کرد:

 

۱)تغذیه دوران جوجگی(قبل از شصت روزگی)

 

۲)تغذیه دوران بلوغ (غیر از زمان پرریزی)

 

۳)تغذیه دوران پرریزی (تولک)

 

۴)تغذیه دوران بیماری

 

۵)تغذیه قناریهای سرخ و پرتقالی (تغذیه رنگی)

 

 

 

۱)تغذیه دوران جوجگی(قبل از شصت روزگی)

 

در این دوران علاوه بر دان معمولی که همان کتان و ارزن است هفته ای دو بار هفت تخم نیز در اختیار والدین و جوجه ها قرار دهید(البته جوجه ها تا حدود یک ماهگی توسط والدین تغذیه میشوند و تا دو ماهگی به خوردن دان سخت عادت میکنند)

 

از داروهای تقویتی مخصوص این دوره  که در قسمت داروها معرفی شده اند استفاده شود

 

از هفته دوم از میوه جات و سبزیجات استفاده شود

 

از ابتدای صبح  روز اول از دان نرم استفاده شود و تا دو ماهگی هر روز در اختیار جوجه ها قرار گیرد

 

از یک ماهگی به بعد از جوانه ها استفاده شود

 

روش ساخت و استفاده دان نرم  :

 

متناسب با تعدادقناریها باید ساخته شود به طوری که تا قبل از سه روز مصرف شود ودر این مدت باید در یخچال نگهداری شود و مقداری در اختیار جوجه ها قرار بگیرد که تاحدود چهار الی پنج ساعت مصرف شود و در طول روز سه مرتبه تعویض شود تا فاسد نگردد.

 

ابتدا تخم مرغ را پس از پاک نمودن آلودگیها به مدت نیم  ساعت در آب می جوشانیم سپس پوسته آن را جدا نموده و می گذاریم  به طور کامل خشک شود بعد آنرا آسیاب می کنیم تا پودر شود تخم مرغ را رنده میکنیم به طوریکه به حالت خلال درآید، به اندازه حجم تخم مرغ هویج رنده میکنیم (قبل از رنده کردن هویج آنرا شسته و به طور کامل خشک میکنیم) اکنون هویج و تخم مرغ را مخلوط کرده  و در یخچال قرار میدهیم.در هفته اول مقداری  آرد سوخاری  + پودر پوسته تخم مرغ قبل از گذاشتن در قفس روی  مخلوط تخم مرغ و هویج توسط نمکدان یا چیزی شبیه آن میپاشیم به طوری که با مخلوط به دست آمده دانه دانه باشد و به هم نچسبد . از هفته دوم به حدو د 50 گرم آرد سوخاری ،2 عدد بادام خام و 2 عدد پسته خام پودر شده + حدود 5 گرم آرد برنج + 5 گرم  شکر + 10 گرم سرلاک و 20 گرم جو پوست کنده آرد شده میتوان اضافه نمود .

 

 

 

۲)تغذیه دوران بلوغ (غیر از زمان پرریزی)

 

دراین دوران معمولاً از یک ترکیب  ثابت شامل سه واحد تخم کتان+نیم واحد ارزن + نیم واحد تخم کلم قمری در فصل گرما و سه واحد تخم کتان+نیم واحد ارزن + نیم واحد تخم شلغم در فصل سرما استفاده نمود .میوه و سبزیجات هفته ای دو بار و دانهای تقویتی (هفت تخم) هفته ای یک بار به مقدار کم به طوری که در همان روز مصرف شود(با اندازه پر یک عدد انگشتی) 

 

۳)تغذیه دوران پرریزی (تولک)



1.خارج نمودن تمامی غذاهای گرم از رژیم غذایی قناری(بجز تخم کتان)
2. هفته ای سه بار و هر بار پنج قطره مولتی ویتامین از طریق آب آشامیدنی به قناری خورانده شود(از قطره مولتی ویتامین انسانی هرگز استفاده نشود چون چرب بوده و باعث بیماریهای روده ای در پرنده میشود)
 3.استفاده از سبزیجاتی چون برگ اسفناج ، برگ کلم ، برگ کاهو (اول شسته و پس از خشک شدن به اندازه یک انگشت به یک قناری بدهید)

 

4.استفاده از تخم کاهو ،تخم خرفه ،تخم اسفرزه و تخم کلم قمری

 

5.استفاده از جوانه ها مانند جوانه گندم و ... برای تهیه جوانه ابتدا بذر را به مدت 24 ساعت در آب می ریزیم سپس از آب خارج نموده روی یک ظرف مسطح مانند بشقاب ریخته و یک پارچه نمدار روی آن قرار میدهیم. تا وقتی که جوانه ها حدود نیم سانتیمتر رشد کردند باید به پارچه نم داده شود اکنون جوانه قابل استفاده است. (تا حدود سه روز میتوان جوانه را در ظرف در بسته و در یخچال نگهداری کرد در ضمن وقتی مخواهید از جوانه ها برای پرنده استفاده کنید نباید جوانه ها خیس باشند)
6.قرار دادن ظرف آب جهت حمام کردن قناریها هفته ای دو بار (از پودر های ضد شپشک که مخصوص استفاده در آب حمام قناری ساخته شده نیز استفاده شود)

 

۴)تغذیه دوران بیماری

 

 در این دوران باید از داروهای متناسب با بیماری استفاده شده و دوره درمان را کامل کرده و دستور مصرف دارو رعایت شود. دمای محیط را باید مد نظر قرار داد.در اکثر بیماریها مخصوصاً در بیماریهای روده ای تا بهبودی کامل قناری ، میوه و سبزیجات و دانهای اضافی را از جیره غذایی قناری حذف کرده و فقط از کتان استفاده شود.

 

۵)تغذیه قناریهای سرخ و پرتقالی (تغذیه رنگی)

 

تغذیه مواد رنگی به قناری از این نظر اهمیت دارد تا پرهای قناری که پس از دوره پر ریزی ، در حال تشکیل و رشد هستند ، رنگ سیر و درخشنده پیدانمایند.
تغذیه مواد رنگی چند روز قبل از شروع دوره تولک باید شروع شده تا خونقناری از مواد رنگی اشباع شده و بتواند آن را به نسوج پرهای جدید در حال رشد برساند. بنابراین بهتر است از اول تیرماه ، هفته ای یکی دو مرتبه غذای رنگی به قناریهایی که لازم است داده شود.
برای تغذیه قناری با مواد رنگی ابتدا غذای تخم مرغی یا همطراز آن را تهیه کرده و به ازای یک قاشق چایخوری غذای تخم مرغی ، دو قاشق چایخوری غذای رنگی اضافه نمایید و آنرا بخوبی مخلوط کنید. در صورتی که از غذای رنگی تجاری مانند(Insensive Red )  استفاده می کنید طبق بروشور آن عمل نمایید.
در دوره تولک ، غذای رنگی باید روزانه به قناری داده شود. در موقع پرریزی قناری ، میزان غذای رنگی اضافه شده به غذای تخم مرغی باید سه قاشق چایخوری باشد. با شدت یافتن پر ریزی قناری میزان غذای رنگی به چهار تا پنج قاشق غذا خوری می رسد. البته این میزان به مدت کمی ادامه می یابد و با گذشت دوره بحران پرریزی قناری ، میزان آن به مرور کم می شود. بهترین طریق استفاده از مواد رنگی رعایت نظم و ترتیب در زیاد و کم کردن میزان آن در تغذیه قناری می باشد. برای با دوام و ثابت کردن رنگ پرهای قناری بعد از دوره تولک ، باید یک حبه کوچک از (( کریستال سولفات دوفر )) که بزرگتر از یک شاهدانه نباشد در هفته ، دو یا سه مرتبه در آب آشامیدنی پرنده حل نموده و برای جلوگیری از ابتلا پرنده به یبوست ، یکروز پس از دادن سولفات دوفر ، 12 قطره گلسیرین به آب آشامیدنی قناری اضافه نمود یا اینکه هفته ای یک بار هویج یا فلفل دلمه قرمز داد(استفاده زیاد فلفل برای قناری مضر است)
 
طرز تهیه غذای رنگی :
برای تهیه غذای رنگی میتوان طبق این دستور عمل نمایید:
یک قاشق چایخوری فلفل قرمز شیرین را با ده قاشق چایخوری بیسکویت (یا آرد سوخاری) ، تخم مرغ آب پز رنده شده  و هویج رنده شده،مخلوط نمایید و قدری عسل یا شکر به آن اضافه کنید. برای تحریک قناری به خوردن این غذا میتوانید چند دانه خشخاش بر روی آن بپاشید.

 

توجه: از این غذا متناسب با تعداد قناریهایتان تهیه کنید به طوری که قبل از سه روز(درصورتی که در یخچال و در ظرف در بسته نگهداری شود) تمام شود و آنقدر از این غذا در قفس بگذارید که قبل از غروب تمام بشود.

 

 

انواع دانه های مورد استفاده برای قناری

 

 

دقت در تنظیم یک رژیم غذایی متعادل و استفاده از دانه های مخلوط و رعایت اعتدال در خوراندن آن ، موجب می شود تا ضمن استفاده پرنده از خواص مفید دانه ها ، به عوارض ناشی از مصرف زیاد آنها نیز مبتلا نگردد. بهتر است برای این منظور از ظروف انگشتی مخصوصی که در فروشگاهها نیز وجود دارد استفاده کرده و در هر نوبت یک قاشق چایخوری از دانه مورد نظر به قناری داده شود.

 

 

۱.دانه ها با طبیعت گرم :

 

 

تخم کتان که به دانه قناری مشهور است طبیعتی گرم دارد و حاوی انواع ویتامین و ترکیبات کربو هیدرات و املاح معدنی می باشد.

 

 

تخم شلغم طبیعتی گرم داشته و سرشار از ویتامین C و املاح معدنی و ضد چاقی بوده و برطرف کننده سرماخوردگی و آسم می باشد.
 تخم منداب طبیعتی گرم دارد و سرشار از املاح معدنی بوده و مانع از پیچیدن تخم در شکم قناری می شود.
تخم گشنیز طبیعتی گرم داشته و اشتها آور و ضد انگل است.
تخم شاهدانه طبیعتی گرم دارد . پرچرب و محرک است و بهتر است در جیره غذایی قناری کمتر وارد شود.
تمامی این دانه ها برای قناریها قابل استفاده می باشند اما اگر توازنی بین مخلوط این دانه ها وجود نداشته باشد میتواند موجب بیماری پرنده گردد.

 

 

۲.دانه ها باطبیعت سرد:

 

 

تخم ارزن طبیعتی سرد و خشک دارد و دانه ایی است قلیایی و سرشار از پروتئین و منبعی غنی از ویتامین A و فسفر و املاح معدنی گوناگون.

 

 

تخم کاهو که طبیعتی سرد دارد و دارای املاح معدنی غنی ، تامین کننده آهن ، اشتها آور ، ضد یبوست و بر طرف کننده برونشیت است.
تخم خرفه طبیعتی سرد دارد و دارای املاح معدنی بوده و خاصیت تمییز کنندگی دستگاه گوارش و ضد انگل روده را دارد.
تخم کلم قمری طبیعتی سرد دارد و دارای املاح معدنی مفید بوده و یک پاک کننده موثر است

 

 

تخم اسفرزه نیز دارای طبیعتی سرد بوده و حاوی املاح معدنی و ویتامین های مختلف می باشد.

 

 

۳. دانه ها باطبیعت معتدل:

 

 

تخم چغندر این دانه معتدل می باشد و سرشار از ویتامینها و املاح معدنی بوده و خاصیت پاک کنندگی دارد.

 

 عوارض ناشی از کمبود ویتامین ها ومواد معدنی بر روی قدرت جوجه درآوری

عمده مواد غذایی که موجب اختلالات جوجه کشی درقناری ها می شوند عبارتند از مواد معدنی و ویتامین ها . بسته به نوع کمبود و انفرادی یا چند موردی بودن این کمبودها ممکن است عوارض متفاوت باشد .
کمبود ویتامین A (رتینول):
موجب کوری - نقرس - تلفات جنینی در روزهای اول و دوم رشد جنین بخاطر نارسایی سیستم گردش خون و کاهش میزان خروج جوجه ها از تخم می شود . معمولا علت کمبود این ویتامین ناشی از عدم استفاده از سبزیجات و مصرف غذای کهنه می باشد .
کمبود ویتامین D (کلسیفرول):
موجب نرمی استخوان و کج شدن استخوان های بلند ( مثل ساق پا ) , کاهش ضخامت پوسته تخم و مرگ جنین در اواخر دوران جوجه کشی شود . معمولا به علت عدم دسترسی پرنده به نور آفتاب بروز می کند .
کمبود ویتامین  E (توکوفرول):
موجب عدم باروری تخمها , ضعف جوجه خارج شده از تخم , مرگ در روزهای اولیه پس از خروج از تخم همراه با خیز زیر پوستی و آتروفی عضلانی می شود . در اثر مصرف دان ها یا مواد چرب اکسید شده بروز می کند . 
کمبود ویتامین  B1 (تیامین):
موجب بدنیا آمدن جوجه های ضعیف و دارای لرزش می شود که ظرف چند روز پس از خروج از تخم تلف می شوند .
کمبود ویتامین B2 (ریبو فلاوین): 
موجب فلجی و جمع شدگی پنجه پا از مرحله دوم رشد جنینی به بعد می شود .
کمبود نیاسین ( اسید نیکوتینیک ) : 
موجب کاهش میزان جوجه درآوری می شود. معمولا به علت استفاده از منابع پروتئینی نامرغوب و کمبود اسید آمینه تریپتو فان بروز میکند .
کمبود ویتامین B6 (پیریدوکسین):
به سبب نقش مهمش در رشد اولیه جنین , موجب افزایش مرگ و میر جنین می شود . جیره های غذذایی حاوی پروتئین زیاد بطور ثانویه موجب کمبود این ویتامین می شود . کمبود همزمان این ویتامین و ماده معدنی منگنز موجب بزرگ شدن مفصل خرگوشی ( مفصل بالای ساق پای پرنده ) شده و منجر به دررفتگی پا به یک طرف گردد .
کمبود اسید فولیک ( فولاسین ) :
موجب مرگ و میر جوجه در دوره اولیه رشد در اثر کم خونی و گاهی مرگ و میر درهنگام خروج جوجه از تخم می شود . معمولا براثر مصرف طولانی مدت آنتی بیوتیک بروز می کند . زیرا آنتی بیوتیک موجب از بین رفتن باکتری های روده ای که مسئول ساختن این ویتامین هستند , می شود .
کمبود ویتامین B12 (کوبالامین):
موجب کم خونی و مرگ در دوران اولیه و گاهی ادم و تحلیل رفتن رشد عضلانی در مرحله دوم رشد جنینی می شود . 
کمبود اسید پنتوتنیک :
موجب بروز پرهای غیرعادی همراه با خونریزی زیر پوست در مرحله سوم رشد جنینی می گردد .
کمبود بیوتین :
موجب مرگ و میر در مرحله اول و سوم رشد جنینی همراه با تغییر شکل منقار به صورت منقار طوطی و کوتاه شدن طول استخوان ها  می شود
کلسیم(ca) و فسفر(p):
میزان هر یک از این دوماده به تنهایی و نسبت بین آنها تاثیرزیادی برضخامت پوسته تخم و رشد استخوان بندی جنین دارد . کمبود آنها و یا عدم تعادل بین آن دو موجب کاهش قدرت جوجه در خروج از تخم می شود . جوجه های مبتلا دارای رانهای ضخیم و بال های کوتاه همراه با خیز زیر پوست گردن و نرمی استخوان می باشد .
منیزیم (mg):
این ماده معدنی در تنظیم رشد استخوانی نقش داشته و کمبود آن موجب بیماری پروزیس , کوتاه شدن طول بال خیز زیر پوستی و منقار طوطی شکل می شود
 
 
تغذیه قناری به صورت حرفه ایی

جوانه دانه ها بخصوص گندم(.مخصوصا مرکز جوانه) حاوی اسید های آمینه است که باعث ایجاد تغییر در پرنده و بالا رفتن پروتئین در پرنده می شود.جوانه ها دارای مواد مغذی هستند و با استفاده از جوانه ها سطح ویتامین در پرنده به طرز چشم گیری بالا می رود.

خاک:خوردن خاک باعث می شود که انگل های درون بدن پرنده از بین بروند .همچنین خاک خاصیت آنتی بیوتیکی دارد و در درمان بیماری ها تاثیر دارد .خاک باعث می شود پرنده سالم بماند همچنین دارای پرهای صاف ،بدنی سالم و پیشگیری از بیماری و بهبود لثه و گوارش از دیگر مزایای مصرف خاک می باشد.

مصرف حبوبات و آجیل (به مقدار کم) نیز خوب است. چون امکان دارد پرنده ها نسبت به گرم بودن بعضی از آنها (مثل بادام) حساس باشند و بدن شان حساسیت نشان دهد.در این گونه مواقع بهتر است مقداری خاک شیر که خاصیت سردی دارد به پرنده مورد نظر بدهیم.

در مصرف حبوبات (مثل عدس ،لوبیا،نخود) با پختن و نرم شدن آنها میتوان به جیره  پرنده اضافه کرد.

حتی مصرف برنج پخته نیز خوب است (البته بدون روغن و نمک).

سپس کم کم مقدار غذای مکمل را کم کرده و به دو بار در هفته به مقدار کم ،غذای تخم مرغی و یک بار در هفته چهار تخم ،و یک بار در هفته هفت تخم به پرنده ها بدهیم.این تغذیه تا اتمام دوران تولک پرنده ادامه پیدا خواهد کرد.

در هنگامی که پرنده پرهای خود را صاف کرد و کم کم محیای آماده شدن و به اصطلاح مست شدن شد باید توجه مان را به قناری ها بیشتر کنیم.تا از کمبود احتمالی بعضی از پرنده ها مطلع شویم و در فکر چاره باشیم.

همچنین تغذیه آنها را بهتر کرده و بجای یک بار چهار تخم و یک بار هفت تخم از دوبار هفت تخم در هفته استفاده کنیم.

و نور و دما را کم کم اضافه کنیم تا به دمای 26 درجه برسیم و همچنین نور را به ساعت 9 شببرسانیم.البته این پروسه را باید طوری کنترل کنیم که این مهم در اواسط ماه آذر محقق شود.سپس قناری های آماده جفت را جفت میکنیم.

و ساعت نور دهی را بعد از جفت زدن قناری ها به 9:45 دقیقه میرسانیم که تقریبا با اول دی برابر می شود.

حالا قناری های جفت شده شروع به تخم گذاری کرده و بزودی اولین سری جوجه ها سر از تخم در می آورند.

در زمان تخم گذاری پرنده نباید زیاد از هفت تخم و مخصوصا شاهدانه در تغذیه پرنده ها استفاده کرد.چون باعث می شود که پرنده کمی چاق شود.بهتر است بیشتر از سیب و یک بار در هفته غذای تخم مرغی و یک بار در هفته هفت تخم بدهیم.

هنگامی که جوجه ها از تخم بیرون آمدند باید روزی یک بار به پرنده ها سیب و یک بار کاهو و چهار وعده غذای تخم مرغی به آنها بدهیم که چهار وعده غذای تخم مرغی شامل دوبار سفیده تخم مرغ در نوبت صبح، و یک بار هویج تخم مرغ با روغن زیتون در بعد از ظهر و یک بار هم سفیده در غروب به پرنده داد.

از وقتی که سن جوجه ها به یک هفته رسید باید به هفت تخم آنها شاهدانه خرد شده نیز اضافه کرد تا جوجه های قوی و سالمی پرورش داد.

معمولا جوجه ها در سن 28 تا 30 روزه گی آماده جدا شدن از پدر و مادر خود می شوند.

و می توان در صورت مشاهده خوردن دان توسط خود جوجه آن جوجه را از پدر و مادر خود جدا کرد.

دوران جوجه گی این جوجه ها تا 60 روزه گی ادامه دارد و باید در این مدت که شامل 30 روزه گی تا 60 روزه گی جوجه میباشد توجه خاصی به جوجه داشت.بهتر است محل نگهداری جوجه در پران باشد تا جوجه قوی و سالمی داشته باشیم.و همچنین روزی دو بار غذای تخم مرغی در جیره جوجه قرار گیرد.

پس از 60 روزه گی جوجه شروع به دوران تولک میکند و باید تغذیه دوران تولک را برای آنها استفاده کرد.

 

برای تهیه یک کیلو و نیم دانه تقویتی هفت تخم

 

برای تهیه یک کیلو و نیم دانه تقویتی   هفت تخم

 

مقدار دانه ) برحسب گرم)

نوع دانه ) )

 ۶۲۵

تخم کاهو

۲۵۰

تخم شلغم

۱۲۵

تخم کلم

۲۵۰

تخم خرفه

۱۰۰

تخم ترب

۱۰۰

تخم بذرک

۵۰

شاهدانه خام

 

                    دو هفته قبل از تخم گذاری زمانی که قناریها را میخواهید جفت بیاندازید

                                             دانه زیر را نیز به دان تقویتی اضافه کنید     

    

۵۰

تخم منداب

 خواص میوه و سبزیجات برای قناری

 

 

در استفاده از سبزیجات و میوه ها باید توجه داشت که قبل از استفاده، آنها را کاملاَ شسته و تمیز کرده و رطوبت آنها گرفته شود. در غیر این صورت باعث بروز مشکلات داخلی و دل درد قناری می شود. سبزیجات و میوه ها باید بدون لک بوده و پلاسیده نباشند. مصرف میوه و سبزیجات هفته ای دو بار و طبق یک برنامه منظم به سلامت و شادابی پرنده و جبران کمبود احتمالی ویتامینها تا حد زیادی کمک می کند.

جوانه ها هم کامل ترین و حیات بخش ترین غذاها هستند. دانه ها در هنگام جوانه زدن، مملو از ویتامین ها و پروتئین ها، املاح معدنی غنی، کربوهیدرات ها و قندهای طبیعی شده و برای مصرف قناری ها و مخصوصاَ جوجه های یک ماهه بسیار مفید هستند.

در این بخش خواص و طبیعت برخی از میوه ها و سبزیجات ذکر شده است:

برگ کاهو تامین کننده کلسیم و آهن و اشتها آور و ضد یبوست می باشد. برگ کاهو طبیعتی سرد دارد و مصرف آن در دوران پرریزی بسیار مفید می باشد.

برگ تازه اسفناج، طبیعتی معتدل داشته و تامین کننده آهن و ضد یبوست می باشد.

برگ و ساقه کرفس طبیعتی گرم داشته و حاوی سدیم، پتاسیم و کلسیم می باشد و به مقدار کم به قناری ها داده می شود.

برگ گشنیز طبیعتی سرد داشته و حاوی ویتامین های C و A و املاح معدنی می باشد.

برگ تیزک شاهی هم طبیعتی گرم دارد و حاوی ویتامین C، کلسیم و ید بوده و ضد آسم می باشد.

برگ یونجه منبع مناسب مواد معدنی، اسیدهای آمینه، کاروتن و ویتامین ها است.

کلم بروکلی هم سرشار از کلسیم و پتاسیم و حاوی رنگدانه های بتا کاروتنی می باشد که مصرف آن بسیار مفید می باشد.

سیب درختی  طبیعتی معتدل دارد و سرشار از ویتامین های گوناگون بوده و در درمان یبوست و اسهال مفید است.

گلابی طبیعتی معتدل داشته و مملو از ویتامین ها و املاح معدنی می باشد.

پرتقال شیرین طبیعتی معتدل دارد و حاوی ویتامین C و املاح معدنی است و در بهبود بیماری آسم و درمان سرماخوردگی و برونشیت می توان از آن استفاده کرد.

هویج طبیعتی گرم دارد و سرشار از ویتامین A و املاح معدنی و رنگدانه است که جلا دهنده پرهای قناری می باشد.

نکات مهم و قابل توجه: سبزی های تازه و بدون آلودگی به علف کش ها و سموم، برای نگهداری قناری های سرحال و سالم از ضروریات است. میوه و سبزیجات هم سلامت فیزیکی و هم سلامت روانی فناری را تضمین می کند.

توجه شود که وقتی سبزی های خانواده اسفناج یا چغندر را می دهید خیلی مصرف نکنند. در قناری های ماده در حال تخمگذاری و یا در حال پرورش جوجه بهتر است مقدار اندکی از این سبزی ها مصرف شود زیرا دارای مقادیری اسید اگزالیک است که با کلسیم موجود در غذای قناری باند و ترکیب شده و از هضم آن جلوگیری می کنند و در نتیجه کلسیم کافی برای توسعه استخوان و یا پوسته تخم در دسترس آنها باقی نمی ماند.

بعد از دادن میوه و سبزی بعد از چند ساعت اضافات احتمالی از قفس جمع آوری شود. زیرا مخصوصا در فصول گرم خیلی زود فاسد و منبع میکروب و باعث بروز بیماری های انگلی و باکتریایی می شود.


میوه ها و سبزیجات را میتوان هفته ای یک تا دو بار در جیره غذایی قناریها استفاده کرد.
جوانه ها کامل ترین و حیات بخش ترین غذاها هستند. دانه ها در هنگام جوانه زدن ،‌مملو از ویتامینها و پروتئین ها ، املاح معدنی غنی ، کربوهیدراتها و قندهای طبیعی شده و برای مصرف قناریها و مخصوصا جوجه های یکماههبسیار مفید هستند.
مصرف سبزیجات و میوه های تازه نیز در جیره غذایی قناری باید وجود داشته باشد اما طبق یک برنامه منظم .
در این بخش درباره خواص و طبیعت بعضی از سبزیجات و میوه ها توضیحمیدهیم:
برگ کاهوی بدون رطوبت تامین کننده کلسیم و آهن و اشتها آور و ضد یبوست می باشد. برگ کاهو طبیعتی سرد دارد.
برگ تازه و جوان اسفناج ،‌ طبیعتی معتدل داشته و تامین کننده آهن و ضد یبوست می باشد.
برگ و ساقه کرفس نیز طبیعتی گرم داشته و حاوی سدیم ، پتاسیم و کلسیم می باشد و به مقدار کم به قناریها داده می شود.
برگ گشنیز تازه طبیعتی سرد داشته و حاوی ویتامین C و A و املاح معدنی می باشد.
برگ تیزک شاهی نیز طبیعتی گرم دارد و حاوی ویتامین C ، کلسیم و ید بوده و ضد آسم می باشد.
برگ تیزک آبی نیز همان خاصیت تیزک شاهی را دارد اما مقدار ید آن بیشتر می باشد و در درمان برونشیت و آسم بسیار مفید است.
سیب درختی شیرین طبیعتی معتدل دارد و سرشار از ویتامینهای گوناگون بوده و در درمان یبوست و اسهال مفید است.
گلابی طبیعتی معتدل داشته و مملو از ویتامین ها و املاح معدنی می باشد.
پرتقال شیرین طبیعتی معتدل دارد و حاوی ویتامین C و املاح معدنی می باشد و در بهبود و درمان بیماری آسم و سرماخوردگی و برونشیت میتوان از آن استفاده کرد.
هویج تازه طبیعتی گرم دارد و سرشار از ویتامین A و املاح معدنی و رنگدانه است که جلا دهنده پرهای قناری می باشد.
چنانچه مقداری پوست خشک شده ی تخم مرغ را کوبیده و هر 15 روز کمی از آن را به قناریها بدهید باعث می شود تا علاوه بر صحت مزاج ، قناریها ی ماده در فصل تخم گذاری ، تخم بدون پوسته نگذارند و به یبوست نیزمبتلا نشوند.

 

 

 جایگزینی میوه و سبزیجات به جای

          داروهای شیمیایی


 

آیا خواص ویتامین ها را میدانید ؟ آیا میدانید کمبود ویتامین ها چه آثاری را در بر دارد ؟ آیا میدانید ویتامینها در چه چیز هائی یافته میشوند ؟
بیائید داروهای شیمیائی رابرای این پرنده زیبا استفاده نکنیم وبا جایگزین این ویتامین ها پرنده سالم و بازده هی بیشتری بدست آوریم .
انواع ویتامین ها و خواص آنها:
ویتامین B
برای برقراری تعادل عصبی و نظم سوخت و سوز بدن ضروری است .
آثار کمبود ویتامین : کمبود این ویتامین در بدن باعث اختلال در دستگاه گوارشی و اعصاب می شود و ممکن است موجب روماتیسم شود . 
منابع ویتامین : این ویتامین در سیر - زرده تخم مرغ - جگرسیاه - لبنیات .
ویتامین B1
در تنظیم اعمال تنفسی وعصبی و زدودن اختلالات عصبی موثراست .
آثار کمبود ویتامین : کبود این ویتامین باعث آماس روده -بیماری بری بری - گرفتگی عضلات - بی اشتهائی میشود .
منابع این ویتامین : این ویتامین در مخمرجو - تخم مرغ - لبنیات یافت میشود .
ویتامین B2
مهمترین عامل در رشد بدن است .
آثار کمبود ویتامین : باعث لاغری - توقف رشد -اختلالات تنفسی - بیماریهای پوستی -اختلالات گوارشی میشود .
منابع ویتامین : این ویتامین در اسفناج - شیر - سفیده تخم مرغ -آب جو یافته میشود .
ویتامین B6
در سوخت وسوز مواد گلوسیدی و غذا موثر است .
آثار کمبود ویتامین : باعث کم خونی - ضعف اعصاب - ودرد شکم میشود .
منابع این ویتامین : این ویتامین در جوانه گندم - ذرت - سبزی ها - برنج - زرده تخم مرغ - سیب زمینی یافت میشود . 
ویتامین B12
در کم خونی ورفع عوارض عصبی موثر است .
آثار کمبود ویتامین : باعث کم خونی و ضعف میشود .
منابع این ویتامین : این ویتامین در زرده تخم مرغ وپسته یافت میشود .
ویتامین C
در تنظیم عمل بافتها وایجاد مقاومت در بدن بسیار موثر است .
آثار کمبود ویتامین : باعث خون ریزی جلدی - ضعف شدید - درد عضلات - رخوت و سستی - نارسی های اعمال بدن میشود .
منابع این ویتامین : این ویتامین در لیمو - پرتقال - جعفری - کاهو - گوجه فرنگی - سیب زمینی یافته میشود .
ویتامین D
در رشت وسفت شدن استخانها موثر است .
آثار کمبود ویتامین : باعث نرم شدن و کج شدن استخانها میشود .
منابع این ویتامین : این ویتامین در روغن ماهی - زرده تخم مرغ - نارنج و نور آفتاب یافت میشود .
ویتامین E
این ویتامین باعث تقویت اعضای تناسلی میشود .
آثار کمبود ویتامین : باعث عقیم شدن پرنده میشود .
منابع این ویتامین : این ویتامین در جگر سیاه - زرده تخم مرغ - موز - جوانه گندم - کاهو - کلم - روغن بادام زمینی - کره یافت میشود .
ویتامین F
در رویش پرها ولطافت آنها موثر است .
آثار کمبود ویتامین : باعث ایجاد زخمهای جلدی و اختلالات در هضم غذا و پوست پوستی شدن بدن میشود .
منابع این ویتامین : این ویتامین در روغن ماهی - جوانه گندم - اسیدهای غیر اشباع یافته میشود .
ویتامین H 
باعث تقویت صدا و خوش آوازی میشود .
آثار کمبود ویتامین : باعث ایجاد مشکلات پوستی و مشکلات خواندن میشود .
منابع این ویتامین : این ویتامین در سبوس کندم - زرده تخم مرغ - جگر سیاه یافت میشود .
ویتامین K
مهمترین ویتامین برای انعقاد خون است .


آثار کمبود ویتامین : باعث خون ریزی - ورم روده -طولانی شدن زمان انعقاد خون میشود .
منابع این ویتامین : این ویتامین در حبوبات - گوجه فرنگی - سیب زمینی یافت میشود .
ویتامین P
 آثار کمبود ویتامین : باعث خون ریزیهای زیر جلدی میشود .
منابع این ویتامین : این ویتامین در سبزی ها - لیمو - پرتقال - لبنیات - سیب زمینی یافت میشود .
ویتامین PP
باعث تقویت دستگاه گوارشی میشود .
آثار کمبود ویتامین : باعث بیماری پلاکر میشود .
منابع این ویتامین : این ویتامین در  جگر سیاه - سیب زمینی - نخود یافت میشود .
اگر پرنده ای این ویتامین ها را به طور کامل در بدن داشته باشد و ما با دستو غذائی مناسب این ویتامین ها را در اختیار او قرار دهیم هیچ موقع مریض نشده وطول عمر زیادتری خواهد داشت

 

متشکرم

 

  
نویسنده : امیر عرسین ; ساعت ۱:٥۸ ‎ب.ظ روز یکشنبه ٢٦ بهمن ۱۳٩۳
تگ ها :